Att Vara En Tillräckligt Bra Förälder

av:
donald winnicott

I början av 2000-talet jobbade jag ett par år på deltid som ungdomsledare. Det var ett par fantastiska år med många underbara ungdomar men även många föräldrar. Som ungdomsledare skulle jag snabbt upptäcka att man jobbar lika mycket med föräldrar som med ungdomar. En del av föräldrarna lärde man känna lite närmare och det är nog rättvist att säga att många blev förebilder för mig. Jag tänkte inte sällan att ”så skulle jag vilja bli som förälder”. Lite nyfiket började jag fråga några av dem om de såg sig själva som ”bra föräldrar”. Jag blev lite överraskad när alla tvärsäkert och snabbt svarade ett resolut Nej! Jag minns att jag pratade med en av dem som jag såg som en idealbild av en bra mamma och hon var lika tydlig som de andra. Hon menade att under alla år som gått har man hunnit göra tillräckligt många misstag och snedsteg för att inse att man kunde gjort mycket annorlunda.

Jag blev lite nedstämd av detta och insåg att min naiva tro på framtiden och föräldraskapet och att man faktiskt skulle kunna bli en ”bra förälder” grusades något. Några år senare läste jag sedan en intervju med Niklas Ekdal i DN som berättade att han och hans fru försökte praktisera ”Good enough parenting”. Begreppet kommer ursprungligen från Donald Winnicott och handlar om att en ”perfekt förälder” ofta skymmer den riktiga världen från sina barn så att de blir oförmögna att möta den. Curling kanske vi skulle kalla det idag. Men begreppet kan också användas i bemärkelsen att man skall försöka att ”undvika uppenbara misstag snarare än att sträva efter perfekt föräldraskap”. Det finns väldigt många parametrar i ett människas uppväxt som man som förälder inte rår över. Som arv, personlig utveckling, oväntade incidenter och vilka vänskapskretsar man hamnar i. Det kan vara bra att inse att man har en begränsad förmåga att forma sina barn. Det finns saker vi styr över men även mycket som styrs av slumpen eller biologin.

Mitt mål är ändå att om 20 år kunna vända mig om och säga att jag har varit en ”good enough parent”. Inte perfekt men tillräckligt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *