Var rädd om ögonen

av:
öga

Att vi mår bra av att och idrotta röra på oss är ingen hemlighet. Det är heller ingen hemlighet att vi idag är mer stillasittande än någonsin. Istället för att gå ut och promenera eller spendera en halvtimma på gymmet sitter många ungdomar fast framför sitt TV-spel eller dator. Nu är det inte bara längre i USA som barn lider av fetma, nej övervikt bland unga börjar bli allt vanligare i Sverige. Ingen hälsosam trend om man säger så.

Det får en att förundras över hur folkhälsan kommer se ut om sisådär 30 år. Kommer hjärt- och stressrelaterade sjukdomar att öka ytterligare framöver, eller är jag bara överdrivet pessimistisk? Nåväl, nu är det dags för ett pass på mitt favorit-gym och njuta endorfinet i kroppen. Lite motionsträning till att börja med och sen en riktigt utpumpande styrketräning på slutet.

Så träna, idrotta och ta hand om er hälsa ni har bara en kropp!

För aktiva människor som tränar är det extra viktigt att att ha full frihet och för personer med synfel är kontaktlinser det absolut bästa alternativet. Så vida man inte går hela vägen och gör en ögonoperation vill säga, men vem har plånbok till detta? För att inte nämna komplikationerna som kan uppstå.

Vid träning med fysisk kontakt så som brottning och andra intima sporter är det extra viktigt att rengöra sina linser. Man bör rengöra linserna efter varje träningspass, även om man använder dygnetrunt-linser. Det räcker alltså inte att lägga sina linser i ett linsetui över natten.

Jag talar här om egen erfarenhet då jag själv råkade ut för en riktigt elak ögoninflammation nyligen. Efter en rejäl antibiotika kur och lugnt tränande med glasögon på är jag nu äntligen tillbaks fullt ut med min träning. Så mitt råd till ni som bär linser, var rädda om era ögon och noggranna med hygienen.