När ska barn klara duschen själva?

Mitt svar är när de når handtaget eller kranen i duschen! Jag tycker att vi duttar för mycket med våra barn. Jag hörde av vänner att de fortfarande duschar sin 8-åriga pojke! Inte för att han inte kan själv utan för att de inte vill att han ska slösa på vattnet.

Jag tycker att det här är helknasigt. Mina barn har duschar själva från minst 3 år. Innan dess lämnade vi successivt över mer och mer till barnet. Allt från att själv använda schampo till att torka sig.

Min filosofi är att mitt jobb som förälder är att hjälpa mina barn att klara sig själva i världen. Alltså inte att göra saker åt dem hela tiden. Om ett barn kan hälla upp ett glas vatten själv så ska det göra det. Min gåva är att visa barnet att det kan och det är ju något som följer med i resten av livet.

Sedan spelar det ingen roll om det här barnet kommer att jobba med marknadsföring eller försöka bestämma sig vad man gör under en pandemi. I livet så behöver vi veta hur vi tänker och klarar saker själva.

Jag menar att detta börjar med att förstå hur man duschar själv. Och det där med vatten är ju inga problem. Det är ju bara att strypa varmvattnet om det blir för länge!