En bok som fick mig att skratta

Det är sällan att jag läser böcker som får mig att skratta. Kanske inte så konstigt då jag mest läser fackböcker om SEO och socker. Även om det är roligt så är det ju inte samma sak som att se en film eller höra ett skämt. Men en bok fick mig att skratta rakt ut flera gånger. Så pass att min fru undrade vad jag höll på med.

Det var förstås Gubben som klev ut genom fönstret boken. Hundraåringen är boken av Jonas Jonasson som enligt Wikipedia är Sverige mest sålda bok. Och jag fattar varför. Redan i början då gubbens pissetofflor beskrivs så börjar jag njuta.

Det handlar om en kombination av ett fantastiskt språk och en ton som till och med får allvarliga brott att verka lite kul. För när jag kliver tillbaka lite och ser på handlingen så är det ju egentligen fruktansvärda saker som händer där den gamle mannen kliver fram.

Att mörda en person genom att låsa in dem i ett kylrum är ju inte alls roligt. Ändå blir det roligt när boken tar oss med på resan med liket från Sverige och utomlands samt allt som händer omkring det.

Jag tyckte att det var så kul att jag skaffade uppföljaren där vi följer en sydafrikansk flickas väg till Sverige. Den var också rolig men inte alls lika kul. Där kändes våldet inte lika tilltalande som i Hundraåringen som klev ut och försvann.