Folk blir sura på Google

Jag hör ofta från kollegor att Google är en tyrann. När man jobbar med SEO så får man dansa efter deras pipa. Det vet ju alla. Samtidigt kan jag tycka att folk beter sig lite som zombies. Om vi är så sura på Google, varför fortsätter vi använda deras tjänster?

Svaret på den frågan är att deras tjänster är så bra. Det är smidigt med gmail och visst är det så att de allra flesta tänker att de ska googla när de undrar över något. Det betyder ju att de flesta använder tjänsten och då ska du vara bra modig att rata den.

Men så här är det ju med allt. Om vi ser på det inflytande som de stora företagen har på den lille mannen inte mycket att säga om saker. Fast här tycker jag att vi har fel. Detta är som en massiv hjärntvätt som inte stämmer.

Om vi tänker till och pratar med varandra så kan vi ju faktiskt styra vad de stora företagen gör och inte gör. Det finns inget som säger att vi måste köpa deras produkter. Vi måste inte söka med Google eller använda deras molntjänster.

Jag tror att det första steget mot en värld där vi väljer mer själva är att förstå detta. Om var och en inser att vi faktiskt inte måste styras av majoriteten och att den moderna teknologin gör det möjligt för oss att få information som vi tidigare inte kunnat nå så kan det bli andra bullar.

Men det gäller ju att vi pratar med varandra. Om vi är rädda för att komma varandra nära och slutar prata som förr så blir det ju ännu svårare att fatta beslut. Jag tror att det är jätteviktigt att vi försöker umgås mer som förr för att också tänka mer självständigt.

Det är så lätt att få uppfattningen att allt det som sägs online via de stora mediesidorna är det som sker. Men om vi börjar leva i vår faktiska verklighet så märker vi ganska snabbt att så inte är fallet. Och då kan vi ju ställa oss frågan om vi verkligen ska fatta beslut baserat på vad de stora tjänsterna online säger eller om vi ska tänka själva…