Håret är viktigt för mig

Ni vet ju att jag har starka åsikter om socker men kanske är det något av en hemlighet att jag även tänker en hel del på hår. Håret är en del av min fysik och något som känns som en stor del av min personlighet. Jag bryr ju mig mycket om att hålla mig i form och här ingår håret.

Att just håret har varit så viktigt för mig har en hel del med min pappa att göra. Han drabbades faktiskt av flera hårsjukdomar och det ledde till att han i tidig ålder blev skallig. Jag minns hur han satt framför Tv:n och masserade sin hjässa med hoppet om att detta skulle stimulera hårtillväxten.

Jag såg hur det påverkade honom, inte bara fysiskt utan också känslomässigt. Han var en stark man men att tappa håret tog hårt på hans självförtroende. Jag minns att han utöver massage provade olika behandlingar och jag minns också besvikelsen när de inte fungerade. Då fanns det inte hårtransplantat som hade varit vägen att gå idag. Det var tufft att se honom gå igenom det.

Medvetenhet om mitt eget hår

När jag blev äldre blev jag akut medveten om mitt eget hår och dess potential att bli en liknande slagfält. Jag började ta extra hand om det, investera i schampon och balsam av god kvalitet, äta en balanserad kost rik på vitaminer och till och med införliva specifika övningar för att förbättra blodflödet till min hårbotten.

Jag försökte inte bara hålla mitt hår friskt; Jag försökte hålla en del av min identitet intakt. Precis som att sporten är en viktig del av mitt liv så är håret en integrerad del av min livsstil. Jag tycker faktiskt att det är fullt normalt att tänka på detta vis. Särskilt med min erfarenhet av det som hände pappa.

För några år sedan läste jag en artikel om att män med långa arbetsdagar löper större risk att förlora sitt hår. Så var det ju med pappa och jag är också inom den kategorin med många timmar på kontoret och sedan för mina egna projekt på hemmakontoret.

Håret på kontoret

När man arbetar i en kontorsmiljö kan utseendet betyda mer än vi kanske vill erkänna. Ett fint hår kan projicera en bild av ungdom och energi. Det är egenskaper som ofta värderas högt i företagsvärlden.

Det kan låta ytligt, men i en konkurrensutsatt miljö räknas varje liten fördel. För mig representerar mitt hår mitt engagemang för att behålla den kanten, både för min karriär och min personliga känsla av välbefinnande. Men helt ärligt – inga pissetofflor på jobbet och ordnad frisyr känns ju som en självklarhet!

Jag idrottar även för mitt hår

Att idrotta har alltid varit en viktig del av mitt liv. Oavsett om det är en fotbollsmatch på helgen eller en löprunda på morgonen så håller jag mig aktiv genom att hålla mig jordad och hjälper till att hantera stress.

Jag har läst att fysisk aktivitet kan påverka hårets hälsa positivt genom att minska kortisolnivåerna och förbättra cirkulationen. Så min kärlek till sport och min omsorg om mitt hår är sammanflätade. De handlar båda om att hålla min kropp och själ i toppskick.

Du kan inte bromsa tiden

Jag vet att håravfall är en naturlig process för många och det är ingen skam i det. Men för mig är mitt hår en koppling till min far och en påminnelse om de strider han mötte i sitt liv. Det är ett bevis på hur långt jag har kommit för att ta hand om mig själv och en källa till förtroende i mitt dagliga liv.

Varje gång jag drar fingrarna genom håret eller får en glimt av min reflektion i en spegel eller ett fönster påminns jag om den ansträngning jag lagt ner på min hälsa och mitt utseende. Det handlar inte bara om att se bra ut, det handlar om att må bra också.

I slutändan är mitt hår viktigt för mig eftersom det är en del av den jag är. Det är en symbol för min resa, mina kamper och mina triumfer. Det är en påminnelse om att fortsätta driva framåt, att hålla sig frisk och att aldrig ta något för givet. Så, här är en skål till vårt hår – må det fortsätta att vara en källa till styrka och stolthet för oss alla.