Kan en film fånga bokens humor?

Jag har ju skrivit tidigare om en riktigt rolig bok som jag verkligen är glad att jag läste. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är Sveriges mest sålda bok. Alla tycker att den är kul. År 2013 kom filmatiseringen av Felix Herngrens ut och då såg inte jag filmen. Jag hade inte ens läst boken ännu!

Här pratar Herngren och Gustavsson om filmen innan den släpptes:


Det var Robert Gustavsson som fick rollen som Allan och han blev förstås väldigt hyllad för den. Nu har jag äntligen sett denna film efter att ha sent omsider upptäckt boken. Vad tyckte jag?

Filmen blir aldrig så bra som boken

Det intressanta var att jag inte alls skrattade som jag gjorde då jag läste boken när jag såg filmen. Jag håller med om att Gustavsson verkligen gör rollen som Allan väl. Men den där tonen som finns genom boken kommer inte igenom på vita duken på samma sätt.

Det blir inte lika roligt helt enkelt. Dessutom känner jag att jag fick en helt annan känsla för hur miljöerna såg ut då jag läste. Filmen var vacker och verkligen välgjord men min inre bild av hur allt såg ut var bättre.

Ångrar jag att jag såg filmen? Nej, den var bra. Men jag tycker att det var bra att jag läste boken först. Jag hade inte haft samma behållning av den om jag sett filmen innan.