Några fina tankar om altan och trädgård

Att inreda sin trädgård är en stor investering. Jag tycker att det ska vara fint och trivsamt i det som faktiskt är ett uterum. Därför är det viktigt att satsa på kvalitet när du inreder. Köp inte de billigaste produkterna. Investera i något som kommer att vara hållbart och som du verkligen gillar. På så sätt får du mycket mer glädje av din trädgård under många år framöver!

Bygg en altan eller veranda för att fly vardagen

Om du frågar min svärfar vad ett äkta sommarnöje är så kommer han genast att säga att det är att bygga en altan förstås! Men personligen så tycker jag att själva sommarnöjet är att fly vardagen till denna plats. Ett rum utomhus med plats från allt från pissetofflor till lekpool för barnen. Jag kan tillbringa timmar på altanen och bara njuta av utsikten upp i träden.

Det är en perfekt plats för att läsa en bok, ta ett glas vin eller bara slappa i solen. En altan är också en perfekt plats för att ha gäster på middag. Jag sitter gärna utomhus i friska luften och njuter av en grillmiddag tillsammans med andra.

Altaner och verandor är ju ofta byggda av trä. Det ger dem en mysig känsla. Det går att köpa färdiga byggsatser eller anlita en snickare för att få den perfekta altanen. Jag anlitade svärfar förstås för vårt uterum. Det är också ett fint tips att investera i en paviljong som kan skydda mot vind eller lätta regn så att du kan sitta utomhus trots väder som kräver mer kläder.

rengöring
Kanske lite mindre kul, men ett måste med högtryckstvätten…

Men nog om altanen som du kanske redan insett är en kärlekshistoria för mig. Det blir många timmar därute året runt. Nu tar vi en titt på trädgården…

Hur gör du din trädgård mysigare?

Visset du att omkring 5 miljoner svenskar hade tillgång till någon form av trädgård år 2020? Jag tänker mig lite att jag inte vill bo med mina föräldrar men visst fasen kan jag tänka mig att häcka i deras trädgård! Om du inte skrattade har du kanske humor lite mer som min fru…

Det finns många sätt att göra en trädgård mysigare på. Jag kan till exempel tipsa om att ha en soffa eller bänk som är skön att ligga på. Det är skönt att ligga ner och se upp i himlen. Jag tycker inte att trädgårdsarbete är ett måste bara för att jag har ledigt och kan befinna mig utomhus.

Dessutom tycker jag att belysning i trädgården är väldigt fint. Det blir så fin stämning med lampor längsmed gångens stenar och vid buskar. Och ska vi plocka in ett sinne till blir det luktsinnet. Plantera blommor och växter som doftar gott det gör susen.

Om du inte har altan där du kan bygga paviljong kan du göra det på gräset i trädgården. Utöver detta så menar jag att gott om leksaker för barn är en självklarhet i trädgården. Vi har gungor, klätterställning och fotbollsmål. Det ger oss roliga saker att göra tillsammans utomhus och det är perfekt för kalasen då vi helst inte vill ha ett gäng ungar inomhus alldeles för länge.

Inred trädgård och altan med det som du vill ha

Om du har en trädgård och plats för altan så tycker jag att du ska lista vad du helst vill göra därute. Om det är att ligga och såsa i solen eller skuggan ska du inreda med bästa trädgårdsmöblerna, hängmatta och annat som gör detta möjligt.

Om du vill umgås på ett härligt sätt är trädgårdsmöblerna också viktiga. Utöver bra bord och sittplatser så kommer det kanske att behövas någon form av värme för årstider då det blir lite kyligare mot kvällskvisten.

När trädgården är barnens plats så är det leksaker som gäller. Bästa lekpoolen, bästa lekställningen och så vidare.

Och det går ju bra att kombinera. Särskilt om det finns lite mer plats i din trädgård. Glöm bara inte det där med insyn. Ska det vara privat så behövs det naturligt blockage som buskar och träd eller ett väl placerat plank.